Jubileum Sandra van Reys

Mandoline

Sinds kort heb ik er weer een kleine bij.......... ja op mijn leeftijd! Het is echter geen (klein)kind maar een mandoline. Zo`n ding waarvan een hoop mensen denken: dat is toch uit de jaren 30-50? Voor wie niet verder heeft gekeken dan de bekende orkesten ja. Voor wie in de Americana stijl bekend is komt het niet als een verrassing om zo`n instrument op een toneel erbij te zien en horen. Veel bluegrass bands hebben een mandoline in hun bezetting erbij. Zelfs in meerdere vormen en stemmingen. Het geeft naast de bekende akoestische gitaren een mooie aanvulling op het geluid. De hoop is dat dit ook bij ons het geval is. nadeeltje: je moet er wel op leren spelen! Ik heb er dus maar eentje van Marktplaats gehaald en ben met goede moed begonnen. Na twee dagen heb ik hem al mee genomen naar een repetitie en inmiddels is hij al te horen geweest tijdens de sessie met Sandra Vanreys. Omdat we het geluid een leuke aanvulling vinden blijf ik er maar mee bezig. Goede kans dat de mandoline in het kerkje in Hoog Soeren te horen zal zijn. Voor wie niet wachten kan is er de gelegenheid om de kleine te aanschouwen bij het optreden aanstaand weekend in Almen. Kroamschudden kan dus.......... en voor wie heel veel haast heeft is er nog iets speciaals. Aanstaande vrijdagochtend spelen we, met beperkte bezetting, in de studio van Radio Mozaïek te Zevenaar. Die is via het internet overal te beluisteren. Ik neem stiekem de mandoline mee, maar of we er aan toe komen............?

Jubileum Sandra van Reys

Sandra Vanreys

Gisteravond de eerste repetitie gehad met Sandra Vanreys. Voor ons een andere ervaring. Normaal speel je werk wat je zelf uitgezocht hebt en nu ben je bezig met het werk van iemand anders. Letterlijk, want er staan nummers bij die zij heeft geschreven en waar ze dus heel goed van weet wat en hoe ze het gespeeld wil hebben. Voor wie nu denkt dat Sandra een Tough Cookie is kunnen we rustig mededelen dat ze zeer prettig in de omgang is. Staat open voor input van anderen en geeft met alle plezier aanwijzingen als je ergens om vraagt. Leuk is het om nu onze stemmen met die van haar op een lijn te krijgen. Zeker voor Belinda een hele tour want die heeft continue voor ons de lead gedaan om zo met de band te kunnen oefenen en nu moet ze opeens de stem achter Sandra zijn. Toch doet ze dit fantastisch en met een gemak waar je jaloers op wordt. De nieuwe studio bewees zo ook zijn nut. Kleine versterkers en goede acoustiek zorgen er voor dat niemand hard hoeft te spelen en toch alles goed te horen is. Zelfs Harry hoorden we weer, maar dat kan ook gelegen hebben aan het feit dat hij weer terug was uit Griekenland, waar hij samen met Tineke de plaatselijke restaurateurs weer aan het werk gezet heeft. Dikke pret dus en binnenkort doen we dit weer over.

Jubileum Sandra van Reys

Buizen

Voor sommigen in Nederland een uitdrukking die met drank te maken heeft. Voor anderen kan het soms ook gewoon gaan over onderdelen van ouderwetse versterkers. Gitaristen zijn gek op verbetering zolang er maar niets veranderd ( we zijn net mensen ) en houden daarom al decennia vast aan buizenversterkers. Nostalgie is leuk, maar dit heeft een goede reden. Er is nog nooit een vervanging gevonden voor dit systeem, wat ook nog goed werkt. Dat laatste slaat met name op de soort van vervorming die je krijgt als de versterker iets verder open gaat. Het licht vervormen van het geluid wordt ook wel compressie genoemd en is nooit exact verkregen met transistoren e.d. We houden dus vast aan buizen en dichten ze soms magische eigenschappen toe. Omdat niets mensenlijk mij vreemd is heb ik ook nog eens de neiging om zaken uit te proberen. Kijken of een ander type buis, ander merk , andere sterkte beter is of andere klank tot gevolg heeft. Het vervangen van voorversterkerbuizen kan de vervorming grotendeels bepalen door de sterkte van deze buizen. Andersom ook natuurlijk. Door een minder sterke buis op de eerste positie blijft de versterker langer clean. Door een ander merk of type wordt soms het geluid beter. Meer tophoog en/of meer warm laag kan ineens het gevolg zijn. Vandaar dat we maar blijven proberen. Zeker sinds ik laatst van iemand een hele door buizen kocht om eens lekker mee te proberen. En dat alles met alleen maar onze toehoorders in gedachte........natuurlijk :)

Jubileum Sandra van Reys

De Lena

Als eerste zal ik de Lena maar gelijk voorstellen. Deze `62 Custom Tele van Fender heb ik nieuw besteld bij Penterman Muziek in Geesteren. Henk is een jarenlange vriend van mij en ik heb talloze malen met hem het podium gedeeld. Na ontvangst is hij direct herfret met jumbo fretdraad en na ca 10 jaar zwaar gebruikt te zijn was hij bijna onbespeelbaar, tenminste volgens anderen. Omdat ik er een band mee heb besloot ik hem te brengen naar Geert Willem Vis in Zutphen. Een ware liefhebber en halve tovenaar met gitaren. Hij heeft hem gedemonteerd en de frets onder handen genomen. Volledig opnieuw gevlakt, gecrowned en gepolijst. tevens bleek de topkam gebroken en waren de zadels niet goed meer......Toen ik hem terug kreeg was ik zwaar onder de indruk. Het instrument speelt nu beter dan ooit en klinkt stukken beter. Deze telecaster spreekt mij aan vanwege hals vorm ( volle C ) en de dubbele binding op de body. Omdat mijn vrouw er weg van was en haar bijnaam Lena is sinds ik haar ken....... heb ik een speciale slagplaat besteld en hem bij een zaak in Hattem laten graveren met haar bijnaam. Sindsdien is hij heel erg vaak op podia te zien en te horen geweest. Hopelijk nog vele jaren langer als het aan mij ligt.

Jubileum Sandra van Reys

Eerste blog

Beste Americana fans

Wat een plezier om jullie ook op deze manier te spreken.....hmm. Het blijft altijd een eenzijdig verhaal, maar reageren mag natuurlijk altijd. 

Lang over nagedacht wat ik in mijn eerste blog zou gaan vertellen. Maar zoals altijd gaat het bij mij over gitaren, versterkers en andere zaken die het leven veraangenamen. Zoals jullie wel gezien hebben wil ik nog al eens meer dan 1 gitaar meenemen. Dat is niet omdat mijn vrouw dan eindelijk een grotere plek heeft om te stofzuigen, maar omdat ieder instrument een eigen klank heeft. Je vraagt aan een dirigent ook nooit waarom hij meer dan 1 zanger meeneemt met een koor en dat is ongeveer de reden waarom ik meer dan 1 instrument mee zeul. Omdat ik dit vaker moet uitleggen bij mensen doe ik dit maar direct bij aanvang van de blogs. Maakt wellicht een aantal vragen overbodig. Omdat ik de gelegenheid heb om dit blog vaker te vullen zal ik zo af en toe maar eens een instrument er uit lichten ( of een versterker ) en dit wat meer in het zonnetje zetten. Mochten jullie vragen hebben over een instrument, of een ander deel van het instrumentarium, laat het weten en dan zal ik proberen daar naar eer en geweten op te antwoorden. Of het instrument dan nog in mijn verzameling zit kan ik niet garanderen. Ik ben nogal wispelturig en wissel nog wel eens af........ Als een instrument een naam heeft is het een blijvend onderdeel van de verzameling, maar dan kom ik nog wel een keer op terug. Tot zover voor deze keer. groetjes Martin

Jubileum Sandra van Reys